Politisk flertall for å gå videre med storhavn på Askøy

Politisk flertall for å gå videre med storhavn på Askøy

Politisk flertall for å gå videre med storhavn på Askøy 1024 768 admin_kilden

– Vi er veldig fornøyd med at et flertall i formannskapet går inn for å utrede Kildn videre, sier Stein Lønne i Tertnes Holding, som står bak planene.

Tirsdag morgen debatterte Askøy-politikerne forslaget om å bygge storhavn mellom Marikoven og Follese. Formannskapet gikk med 8 mot 3 stemmer inn for å gå videre med utredninger og høringer i saken.

Miriam Haavik (Ap) understreket at man ikke ønsker å ta endelig stilling til forslaget, men ba om en høring blant omegnskommuner og regionale myndigheter. Dette synspunktet sluttet flertallet i formannskapet seg til i et fellesforslag.

Stor mulighet for Askøy

– Jeg er svært glad for et det ble så klart flertall som 8 mot 3. I store saker er det viktig å ha bred forankring, sier ordfører Siv Høgtun (H).

– Er dette bra for Askøy?

– Jeg er veldig positiv til å ta prosjektet videre, og mener storhavn i området Tressmarka/Eidsvika representerer en stor mulighet for Askøy. Videre utredninger og høringer vil gi svar på om området skal omreguleres fra LNF-område til havneformål, sier ordføreren.

Skepsis mot tall

Administrasjonssjef Stein Lønne i Tertnes Holding satt ringside da Askøy-politikerne bestemte seg for å ta havnesaken videre.

– Var dette første nåløye?

– Jeg vil heller kalle det et viktig steg på veien.

– Det blir uttrykt skepsis til tallet 2500 som er nevnt på nye arbeidsplasser knyttet til prosjektet?

– For å unngå å bli arrestert på å legge frem tall, så har vi hentet inn tredjeparts ringvirkningsanalyse fra konsulenthuset Ey. De har tatt utgangspunkt i den visjonen vi har for ulike arbeidsplasser der ute. Ey har brukt sine modeller når de har kommet frem til tallet.

– Men dere har tro på tallene?

– Ja, vi stoler på tallene. Vi tenker også at Kildn vil skape arbeidsplasser regionalt.

Cruise ikke hovedformål

– Kildn har vært omtalt som cruisehavn. Hvordan rimer det med at Bergen heller ønsker å bygge ned cruiseaktiviteten enn å øke den?

– Det er andre som har karakterisert Kildn som cruisehavn. Det er jo ikke cruise som er hovedformål. Vi ønsker å ta i bruk den blå motorveien. Fra Kildn kan vi fordele passasjerer over hele fylket. Alle trenger ikke gå til Skolten.

– Dere vil overta trafikk inn til Bergen Havn?

– Vi vil ikke overta, men være et supplement og en tilrettelegger.

– Bergen Havn har så langt vært lunken til Kildn?

– Det vil jeg ikke være med på. Vi hadde et frokostmøte med mange aktører til stede. Jeg vil heller si at jeg oppfattet representantene fra administrasjonen som nøytrale. Det er jo styret i Bergen Havn som må svare på Bergens holdning. De har ikke behandlet saken ennå.

– Når kan Kildn tas i bruk om dere får gjennomslag for planene?

– Planprosessen avgjør alt. Vi regner tre års byggetid. Om vi kan stikke spaden i jorden 1.1. 2023, kan havnen være klar til 1.1.2026 når verdensarvfjordene stenger for fossile skip, sier Lønne.

Kommunedirektør Eystein Venneslan (nærmest) fikk kritikk av Askøylisten i formannskapet tirsdag. Midt i bildet ordfører Siv Høgtun (H). Foto: Arne Edvardsen

 

Les mer
[Kilde: BT, 10.05.22]